Ale moje kamrádka - pokušitelka, dovezla mi z cest pravý francouzský nugát! A uznejte, tomu nemohu odolat! Na prvý pohled se tento liší od známé oříško-čokoládové pochoutky, kterou jsem již v mládí milovala - je totiž bílý s minimálně 50ti % podílem mandlí, doslova se rozplývá na jazyku a jen vzdáleně připomíná turecký med ...
Název nugát vznikl z latinského "nux datum" /oříškový koláč/ a původně to byl pokrm z medu, mandlí a vajíček - určený jako oběť bohům /řeckým či římským?/. Původně se místo mandlí používaly ořechy - až v 17.stol. ve Francii nastala změna - hovoří se o pravém nugátu s mandlemi a první továrna na cukrářskou pochutinu je právě na jihu v Montelimaru . I nugát doznal různých experimentů s ingrediencemi, základní jsou dvě varianty - bílý nugát a hnědý nugát /obsahuje zkaramelizovaný cukr/.
I zde platí NUGÁT = životní styl ...
Francouzský nugát
Suroviny: 250 g cukru krupice, 100 g medu, 75 ml vody, 1 bílek, 40 g kandovaných třešní, 40 g pražených lískových oříšků, olej na vymazání plechu, špetka soli.Příprava: V hrnci smícháme cukr se solí, medem a vodou.Vaříme za občasného míchání přibližně 1 hodinu. Hmota je hotová, když je hustá a slabě nažloutlá. To vyzkoušíme pomocí špejle, kterou nejdříve ponoříme do hmoty a následně do nádoby se studenou vodou. Hmota musí okamžitě ztuhnout, nabýt skelného lesku a lámat se.
Z bílku ušleháme velmi tuhý sníh. Tenkým proudem za stálého míchání přidáváme teplou cukrovou hmotu. Šleháme až je zhoustlá, tuhá a hladká. Čím déle mícháme, tím je vznikající nugát pevnější a tužší.
Třešně a ořechy hrubě nasekáme a vmícháme do cukrové hmoty. Nugát nalijeme v dlouhých pramenech na plech, který jsme vyložili papírem a potřeli olejem. Přes noc necháme při pokojové teplotě lehce zaschnout. Nařežeme na kostičky, které balíme do fólie.
Přeji dobrou chuť ... a na kalorie pro jednou zapomeňte!
Vaše Maru
Maruška, tak to je fantastický recept. Určite skúsim. K Vianociam by to bolo ideálne. Andrea
OdpovědětVymazatManžel mi občas niečo priniesol z Fr, ale nugát ešte nie. Diki za skvelý recept, možno ho niekedy vyskúšam.
OdpovědětVymazatEmily
Maruska to je krasny prispevok, konecne ziadna dietka :) Vyzera lakavo :) Krasny vecer Mira...
OdpovědětVymazatTak to je prima recept ,k vanocum se bude hodit .
OdpovědětVymazatMaruško, ty pokušitelko! Najednou mi to jablko, co tady chroupu tolik nechutná...
OdpovědětVymazatPřeju krásný, sladký večer, pa Helena
Maru, fajnový receptík a pripravím ho deťom do mikulášskej čižmy.
OdpovědětVymazatPa Jana
Maruško, no tak to je luxusní. Skvělý nápad na vánoční dárečky pro kamarádky. Přidám domácí pomerančový likér a je vystaráno. Jen pokoušej klidně dál. Na zimu je třeba se obalit. Krásný víkend!!!
OdpovědětVymazat